Alla inlägg under oktober 2019

Av Kicki Fredlund - 7 oktober 2019 18:30

Idag hade vi bokat in dagen för trädgårdsarbete.


Jag började tömma krukor på altanen och tog sen upp kvarvarande potatis från landet, det blev ca 10 liter, många var jättestora.


 

Klockan 12 kom plötsligt han som skulle gräva efter vår vattenläcka tillsammans med en medhjälpare.


Men eftersom de väntade på en man från Hedemora Energi för rådgivning, och där var det lunch till kl 13, så jag bjöd in på fika så länge. Turligt hade jag bakat en långpanna med äppelkaka på morgonen.


 

Det visade sig att grävaren inte kom in genom grinden.

 

 

Men efter kontroll av krypgrunden så fick vi tipset att gräva dit i stället så skulle nån sen krypa in och fixa ledningen.

 

 

Så grävningen satte igång där i stället.

 

 

Men plötsligt försvann strömmen, elkabeln var avgrävd. P.g.a felaktigt markerad ledningsplats.

 

Ringdes efter elektriker, som kom ganska omående och reparerade elledningen.


Samtidigt kom två män från en rörfirma. Den ena killen, vars namn jag inte minns, rev sig i skallen och undrade varför det inte grävdes intill ventilen i stället, men dit hade ju inte grävaren tagit sig in.


 

Hastigt och lustigt lyftes en sektion av staketet bort och grävaren åkte in den vägen.


 

Det grävdes och grävdes..

 

   

Till slut kom dom ner till läckan, som inte alls var under vårt hus utan det var ventilen som läckte. Den drogs åt med en vanlig rörtång, sen slutade det att rinna.

 

Lite besviken blir jag ju (inte så lite heller för den delen). Jag har ju hela tiden velat att ventilen skulle kollas först, men hela tiden fått till svar att man gör inte så.


Killen som kom och föreslog detta så, sa att om vattnet läckt under huset så skulle vi hört det som ett brusande som om en kran vore öppen. 


   

Så nu år hålet fyllt igen...


   

på båda ställena.

 

Det som står på tur nu är att gräva vid garageuppfarten där en ny ventil ska kopplas in på ingående vattenledning. Det blir Hedemora Energis ansvar att få till, men jag hoppas naturligtvis att dom tar hela den här kostnaden, det var ju ingen läcka på våra rör.


Klockan 4 var allt återställt igen och vi åkte till Hedemora och handlade, gjorde en omväg först till skogen så hundarna fick komma ut.ANNONS
Av Kicki Fredlund - 6 oktober 2019 17:11

Det var 3,3 minus i morse och fortfarande minus när jag åkte med hundarna till spårskogen.


Berra stannade hemma och rensade gårdagens svamp, som tinat upp från frusna under natten. Han tyckte att det var för kallt att följa med, speciellt som han har mycket värk just nu.


   

Onyx fick hälsa på stora snälla Selma. Hon är kaxig den lilla och backar inte i första taget.

 

 

Trots att det var ganska kallt, så var det ändå rätt skönt att fika i solen. Här sitter hälften av dagens gäng.

 

   

Onyx blir kanske lika duktig som Maya att spåra, hon har full kläm på vad det handlar om.

 

  

Puma får belöning efter att ha funnit en apport på asfalten. Hon var jätteduktig i ett spår som jag lagt både på stig, skog och asfalt, även trots att Puma själv hade gått på promenad med husse på vägen innan.

 

 

Maya fixade också sitt spår, som Ylwa gjort lurigt med både spetsvinkel, gömda apporter och korsande spår.

 

När jag kom hem lagade jag mat, lax på rotfruktsbädd i ugnen. Skulle för första gången i livet göra hollandaissås.


 

Såsen gick på skit, den skar sig per omgående, men jag såg sen att det inte var nåt bra recept jag gjort den efter. Bättre lycka nästa gång (om det blir nån nästa gång).

 

Eftersom eftermiddagen fortfarande var solig och nu inte lika kallt, så skulle jag ut och göra nytta i trädgården bland frusna blommor. Men tyvärr värkte min axel så jag var helt oförmögen att kunna göra nånting alls, så jag blev sittande här vid datorn i stället. Skrivandes med mest bara vänster hand.

 


ANNONS
Av Kicki Fredlund - 5 oktober 2019 15:15

Vi hade visserligen en minusgrad igår, men det klarade blommorna, men morgonens -3 grader tog knäcken på de flesta.


 

Syrenhortensian var en av växterna som fick knäcken i natt, idag är den mest brun.

 

 

Den frostkänsliga dahlian tackade för sig, så nu är det bara att ta reda på knölarna, så inte dom också fryser.

 

 

Astrarna klarade sig skapligt.

 

 

Igår var det ju kanelbullens dag, men hos mig är det bullar med kardemumma som gäller. Fryslorten Regina har min varmaste fleesjacka på sig,

 

Regina tillbringade f.m här (igår). Jag hämtade henne i Hedemora kl 8 på morgonen, sen skjutsade jag till bussen i Säter till 12.15, hon hann med bussen med 15 sekunder till godo (förlåt Regina).


Igår morse kom även mannen som ev. ska gräva åt oss, han var lika undrande som vi, varför vi måste byta ledning innan läckan och inte bara där läckan är (var den nu är).


Det blev mycket trattisar igår, vi var till skogen två gånger, först när hundarna var med efter att vi släppt av Regina vid bussen, sen en vända till utan hundar i en ganska okänd skog, som visade sig vara rena guldgruvan för trattkantareller.


Idag var det ju så kallt, men solen sken så vi åkte till skogen efter f.m-fikat, trots att det förtfarande var en minusgrad.


 

Bus mest hela tiden...

 

 

när dom inte äter upp svampen för mig.

 

Det blev rackarns kallt om fingrarna trots halvvantar, för svampen var frusen och fick brytas loss. De blev ju skrymmande när dom var frusna, så jag fick gå till bilen och tömma korgen så jag kunde plocka en korg till.


Jag trodde jag fått en storbeställning på trattisar igår, det var en som ville köpa alla jag hade (3 kg torkade), men idag backade hen ur. 


Nåja försäljningen går ganska bra ändå, idag har jag paketerat all Karl-Johan till en köpare, och 1kg gula kantareller till en annan. Nu har jag bara trattisarna kvar till salu.


 

När vi, ganska frusna (iaf Berra), kom från skogen så gjorde jag ugnstekta rotfrukter till pannbiff och svampsås. (Blomkålssvampen hamnade i såsen tillsammans med trattkantareller).

 

Och nu har jag en smulpaj med äpplen i ugnen.


   

I natt har det rasat löv som bara den.


 

Häromdagen kapades gräset på allmänningen utanför vår tomt. Dom har börjat göra det två ggr per år.


Av Kicki Fredlund - 3 oktober 2019 16:38

Så jäkla utmärkt vet jag inte om det är, men utmärkt är det i alla fall, då en man från Hedemora Energi var här på f.m och märkte ut diverse ledningar som vi bör känna till innan grävningen för vattenläckan startar.


 

Kanske en tröst i eländet att vattenledningen inte går genom gräsmattan innanför staketet som jag trodde och även fått förklarat tidigare.

 

Men det är mycket att hålla reda på, det är vatten och avlopp, elledning och fibernätet. Den enda ledning jag säkert vet var den går och hur djupt är fibern, som är den närmaste rosa linjen, vatten är den blå och avlopp är den som ligger intill det blåmålade, så är det elen som går tvärs över mot soptunnorna. Elskåpet sitter ju där på väggen.

 

Jag har pratat idag med mannen som ska gräva, han kommer hit i morgon bitti och kollar läget.


Vi drog iväg till skogen efter f.m.-fika Hundarna måste ju få sitt och i skogen finner jag alltid ro, även om det var snorkallt om fingrarna och det började regna, trots att solen sken.


 

Jag har konkurrens om svampen. Jag undrar hur mycket trattisar Triss hinner sätta i sig när vi är ute.


Den här gången var vi bara i skogen i 50 minuter p.g.a att regnet tilltog, men det blev ändå 15 liter när det var rensat och klart.


Min axel värker som satan, men inte av svampplockningen konstigt nog. Det är bara rörelser framåt/uppåt som jag inte klarar. Nätterna är för jäv...a, för jag kan varken ligga på höger eller vänster sida p.g.a axeln och på rygg kan jag inte sova.


Jag har aldrig ätit så mkt värktabletter som jag gjort de senaste månaderna, normalt tar jag det bara på mornarna för att kunna komma igång. Men nu går jag t.o.m upp på natten och tar. Så, färdiggnällt nu.


Jag hittade ett stort sår på halsen mot kinden på Onyx, det är Maja som bitit sig fast i halsskinnet på henne när dom busat i skogen idag. Fasen ska jag behöva ha Maya kopplad.


Av Kicki Fredlund - 2 oktober 2019 15:59

Jag har plockat ihop en hel flyttkartong med kläder och lite annat, det mesta hade jag fått av andra.


Erikshjälpen har öppet från kl 12 på onsdagar, så vi åkte dit med kartongen. Man får fikabiljetter som tack när man lämnar in saker, men idag blev jag besviken, för när vi gick in för att ta en kopp kaffe och en hembakad bulle eller sockerkaksbit så fick man inte det.


Fikabiljetten gällde endast för kaffe och en mazarin. Jag ville ju mkt hellre ha en bulle än en sliskig mazarin, men man fick inte byta.


Jag undrar just varför dom ändrat.


Efter Erikshjälpen åkte vi till skog i Hedemora. Trots att det småregnade hela tiden, så gick vi ändå en timme med hundar och svampkorgar.


Men det var kallt som attan om fingrarna i regnet.


Jag plockade för första gången i mitt liv (tror jag) blomkålssvamp, hittade ett praktexemplar som jag tog delar av, den var gigantiskt stor.


 

Jag har hällt ut svamparna på tidningar, så dom får förtorka lite innan rensning och torkning.

 

 

Onyx snusar utslagen vid min sida.

 

Av Kicki Fredlund - 1 oktober 2019 16:52

Ny månad, nu är det höst på riktigt.


Det var bara + 2 grader i morse. Men solen sken redan tidigt och har fortsatt så hela dagen.


Jag hade att göra inne, så vi kom inte iväg till skogen med hundarna förrän klockan var nästan 3.


Tog närmaste skogen hemma, inget bra val alls ur svampsynpunkt. Jag lyckades dessutom virra bort mig (igen) p.g.a ett kalhygge som totalt ändrat skogens utseende.


Jag skulle gå genom skogen (ett par km) och bli upphämtad av Berra vid idrottsplatsen en timme senare. Han gick inte så långt.


 

Sent omsider kom jag fram till motionsslingan. Hundarna hittar alltid nåt intressant att sysselsätta sig med, men jag frös om fingrarna i blåsten, och var lite frustrerad av att hitta så lite svamp.

 

Det verkar snart dax för både mössa och vantar.


 

Jag visste inte att man kunde se Vikmanshyttesjön från motionspåret, men det kunde man alltså.

 

Nu ska jag fortsätta dagen i lathetens tecken. Jag tror att jag ska se nån serie på Play, jag har inte börjat följa en enda serie i höst, så det känns som om det är dags.


Kanske ska jag börja med den svenska serien Fartblinda.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

365 foton 2016

365 foton 2015

 

365 foton 2016

 

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ travarenskennel med Blogkeen
Följ travarenskennel med Bloglovin'

365 foton 2014

 

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se