Senaste inläggen

Av Kicki Fredlund - Måndag 25 sept 19:01

Idag hade Berra en dålig dag (det var väldigt länge se sist).


Det inebar att han sov förmiddagen, medan jag och hundarna åkte till skogen.


 

Jag åkte tillbaka till samma skog som jag hittade så mycket i igår.


När korgen var full (tog ca en timme), så tog jag en fika vid bilen sen åkte jag till en annan skog inte så långt från den första.


 

Jag gick i kanten vid ett jäkla stort hygge.

 

 

Jag skulle till skogen där framme.


Men när jag väl kom dit, så var det inte alls nån bra mark, så jag fick knalla vidare och blev inte besviken, för det fanns hur mycket som helst där vi gick, hundarna och jag.


Dom förbannade älgflugorna fördärvar halva nöjet med att knalla i skogen, dom är så ohyggligt närgångna, man har dom i öron, ögon, i håret och t.o.m.provar dom att flyga in i munnen. När man kommer hem måste man skaka ur dom ur kläderna. Usch och blää!


 

Frustrerande att inte få plats med mer i korgen. Jag hade dessutom en halv kilometer kvar till bilen, så det var många svampar som blev passerade utan att kunna plockas.

 

 

Men ett par knubbiga Karl-Johan var tvungna att få plats. Jag hade nog tagit dom i fickan i värst fall.

 

 

Snart hemma.

 

Berra hade piggat på sig när jag kom hem, så han ville vara med och rensa dom 20 liter som jag plockat.


 

Varma svampmackor på blandsvamp blev det till middag.

 

Sen fick jag åka och posta svamp till en köpare i Kalix. 


Har nu en beställning på 1 kg torkade trattisar, också till Norrland. En tidigare köpare från förra året som hört av sig igen.


Det är inte så lätt att skicka så mycket, för det blir ett så stort paket, trattisar är ju så skrymmande i torkat skick. Det får bli med Schenker i st.f posten.


Hundarna sover som slagna hjältar efter några timmar i skogen.


ANNONS
Av Kicki Fredlund - Söndag 24 sept 20:49

Innan vi åkte till skogen för att spåra med hundarna, så fick vi åka till Säter för jag hade svamppaket att posta.


Även den här veckan var vi få, bara fyra st som spårade. Angelika la spår till Maya, hon var jätteduktig, hon har blivit allt säkrare på att gå igång igen efter funnen apport.


Jag la spår till Queensi, även hon jätteduktig att spåra, men går över lite väl många apporter.


Innan vi åkte hem, plockde vi lite svamp medan vi var kvar i Tjärnan, men sen åkte vi till säkrare skogar och plockade åter massor. Hundarna släcker törsten i en liten skogsbäck.

 

Efter att jag fyllt min korg i en skog så tänkte jag kolla en nygammal skog, där jag tidigare år plockat trattisar. Nu kom jag inte så långt där, för redan 50 m från vägen hamnade jag i ett stim med både trattkantareller och rödgul trumpetsvamp. 


Var tvungen att gå tillbaka till bilen när korgen var knökfull. Vi får nog åka dit i morgon igen. Den här gången satt Berra kvar i bilen och vilade, det var ju meningen att jag skulle gått in i skogen mycket längre.


Trevligt var också att jag hittade en hel del fräscha gula kantareller, tre liter ligger nu på torken.


Det har varit genommulet hela dan, men inget regn. Ganska milt också med 12-13 grader.


ANNONS
Av Kicki Fredlund - Fredag 22 sept 19:24

Med risk för att vara tjatig, men det är ju bara skogen som gäller just nu.


Åkte en mil hemifrån. Plockade trattisar en timme, sen till bilen och fikade för att efter det plocka en timme till. Totalt drygt 30 liter.


 

Hundarna hittade en badplats i ett djupt spår efter nån skogsmaskin.

 

 

Förmiddagens timme avslutades med att jag hittade denna fantastiska Karl Johan (en tallkalle var det).


Det blev 2 liter skuren svamp att lägga på torken av denna enda svamp.


 

Triss hittade en bit bogblad som hon bar med sig hela den andra timmen som vi plockade, även om hon lagt det ifrån sig just här. 


Det brukar ju vara Maya som gör dom fynden. Idag visade Maya faktiskt lite trattisar. Kanske är inte hoppet ute om henne som svamphund ändå, även om hon massakrerar många i sin framfart.


Eftermiddagen ägnades åt att ta reda på svampen.

Av Kicki Fredlund - Fredag 22 sept 09:42

Igår kom Synnöve och hennes syster Inger lagom till f.m.-fikat


Jag hade sparat mina gula kantareller (ca 5 liter), som var plockade senaste dagarna, så S kunde få köpa dom otorkade, hon fick med en påse torkade också och torkade trattisar.


Inger köpte alla mina torkade gula, som jag hade för tillfället (400 g)


 

Det blev en stunds prat vid fikabordet, innan dom åkte tillbaka till Sunnansjö och Saxdalen. Vem sitter i högsätet om inte Maya.

 

För Berra mig och hundarna blev det en vända till närmaste skogen på e.m Trots att vi varit där flera gånger tidigare, liksom andra människor, så blev korgarna fyllda på den dryga timmen som vi var ute.


Pannbiff med trattkantarellsås blev det vid sen måltid, mattiderna är verkligen inte prio ett när vi är så mycket i skogen.


Nu är fikakorgen packad och vi ger oss strax iväg på dagens skogstur/svamptur. Vädret ser lite lurigt ut, det är ganska så grått.

Av Kicki Fredlund - Torsdag 21 sept 08:53

I går var det bara 2,3 plusgrader på morgonen, men solen sken. Det var länge sen man såg solen, så grått som det varit senaste tiden.


Vi skulle fått besök på f.m men det blev inställt. Blir förhoppningsvis idag i stället.


 

Det innebar att vi åkte till skogen som vanligt, soligt, men lite kallt om fingrarna till en början.Triss startar alltid med sina knäppa rusningar fram och åter när hon släpps ur bilen. Det killar tydligt skönt under tassarna.

 

 

Jag kastar ut godis till hundarna ibland när dom trampar för mycket i trattisarna som jag håller på att plocka.

 

 

"Va, finns det inga fler?" undrar Maya.

 

Igår kväll, halv 11 var det ett himla väsen utanför huset. Det var asfaltsläggare som höll på att lägga igen hålen efter fibergrävningarna. För några dar sen var det maskiner här som kantskar vägkanten inför asfalteringen.


 

Så nu är vägen utanför oss intakt igen.

 

 

Men tydligen tog oljegruset slut just utanför oss, för här behöver det fyllas mer.


Av Kicki Fredlund - Tisdag 19 sept 20:44

Igår var jag med Helena och plockade blåbär på f.m


Först när vi kom till hygget så trodde jag att vi skulle bli utan blåbär, för det var väldigt renplockat sen sist.


   

Men en bit längre ner fanns det massor, så det tog inte så lång stund att få ihop mina 5 liter.

 

På eftermiddagen åkte jag Berra och hundarna som vanligt och plockade svamp, läs trattisar.


I morse startade jag med att baka bullar, sen åkte vi till skogen i duggregn. Det var hur mulet som helst, men i skogen kom det bara några droppar.


Massor av trattisar även idag. Drygt två timmars plockande gav ca 25 liter trattkantareller. Hundarna är så otroligt trötta och nöjda när man kommer hem, så dom sover som stockar.


 

Den här grodan, visade mig ett lite dolt kantarellställe, där det fanns massor, när den hoppade iväg och jag kollade var den tog vägen.


Annars hjälper Maya till på sitt vis att hitta svampen. Hon äter den fortfarande, så det är när jag ser att hon står och äter, som jag vet att hon hittat ett ställe.


Eftermiddagen gick åt att rensa svampen och fylla torken.


 

Dagens skörd.

 

I kväll har jag varit tisdagsintruktör på klubben. Oväntat många var där och tränade.

Det hela avslutades med att Ann-Christin bjöd på tårta, då hennes Hiro blivit uppflyttade till högre klass spår.


På vägen dit hann jag precis haffa brevbäraren på ICA när han just hämtat posten, så jag kunde lämna med mina paket med svamp som jag sålt till bl.a Småland, Skåne och Stockholm.


Av Kicki Fredlund - Måndag 18 sept 08:48

Iget bloggande på flera dar. Händer det nånting här?


Skogen tar många timmar om dagen nu.


Igår var det spårdags. Vi var bara 4 stycken, så det tog inte så lång tid. Ylwa hade lagt ett klurigt spår till Maya, med cigarettstora (små) pinnar, som hon dessutom ibland gömt både i gropar och grävt ner i mossan. Men Maya var hur säker som helst i spåret, gick som på räls och plockade alla apporterna.


Efter spåret åkte vi till skogen för att plocka svamp (så klart). Det blev drygt 20 liter trattisar, 3 l fina gula kantareller och några knubbiga Karl-Johan.


   

Nu har skogsbäckarna fyllts på med vatten efter allt regnande. Det har kommit en skur eller två varenda dag (men inte igår) senaste veckorna. Hundarna tyckte det var spännande.

 

I lördags hade jag sista träffen för valpkursen.


     

Som vanligt gjorde jag en liten rallylydnadsbana. Kan bara konstatera att "Gå fint" inte är det lättaste att lära in.

 

På vägen till kursen på lördagsmorgonen kom det en hel karavan med  gamla cabbilar. Jag hade stannat vid stopptecken och såg dom passera den ena efter den andra. Till slut plockade jag fram mobilen och hann ta kort på några stycken. Bilderna är ju inte så bra precis, tagna genom vindrutan.


       

Dom var hur många som helst (det kändes iaf så)

 

Nu ska jag åka och plocka blåbär på förmiddagen med Helena. Så får Berra, jag och hundarna ta svampen i e.m

Av Kicki Fredlund - Fredag 15 sept 18:42

Eftersom det såg ut som om regnet skulle dröja, så åkte vi till skogen ganska snart efter frukost, men först bakade jag kubbar. förstår inte hur de kan försvinna så fort.


Vi måste dessutom vänta så pass att värktabletterna börjat göra nytta.


Vi hade oturen att det var ett par med hund som plockade i samma skogsområde som oss, men jag hade redan fyllt en korg när dom dök upp. Till saken hör att dom hade hund med sig, så jag fick koppla upp Triss och det går ju inte att pocka svamp med en kopplad hund så vi förflyttade oss till en ny skog.


 

Jag hann inte mer än kliva in i den nya skogen (hade aldrig gått just där tidigare), förrän jag klev in i ett par riktiga stim av trattisar. Och faktum är att hundarna markerade (ffa Maya) svampen. Visst dom åt ju av den också så jag fick kasta godis att leta en bit bort för att hålla dom ur vägen.Allt regnande (jag har tömt 30 mm ur regnmätaren senaste dagarna) har gjort att vattnet börjat porla igen i de små skogsbäckarna. Det låter så fridfullt. (Ha ljudet på).


Veterinären på eftermiddagen, var inte alls så drastiskt som det kanske verkar.


 

Det var Helena som behövde lite assistans, för hon hade tid hos Sören för två av sina labbar samtidigt.

 

Det kom en sjujäkla regnskur medan vi var hos veterinären, sen en som inte var lika häftig när jag kom hem.


Medan jag var borta hade Berra rensat klart nästan all svamp (tre korgar), han hade även fått fikabesök under tiden.


I morgon ska jag åka till Elga och göra ett byte, hon får svamp av mig och jag får älgkalvslever av henne, eller snarare av hennes sambo som kommit hem från jakt idag.


Själv äter jag inte lever, men gör gärna godis till hundarna av den.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

365 foton 2016

365 foton 2015

 

365 foton 2016

 

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ travarenskennel med Blogkeen
Följ travarenskennel med Bloglovin'

365 foton 2014

 

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se