Direktlänk till inlägg 18 juli 2014

Gårdagen

Av Kicki Fredlund - 18 juli 2014 07:20

Jag skulle träffa en tjej i går eftermiddag halv 4, för hon behövde lite råd för sin hund.


Eftersom jag hade ärende till bl.a Granngården för att köpa hundmat så var det enklast att vi träffades på brukshundklubben i Skoga.


Jag gick en promenad med hundarna i Tjärnan först. Eftersom det var så otroligt varmt så fick Skorpan gå kopplad, för att hon inte skulle komma på idén att pipa iväg in i skogen.


När Berra är med är det lättare att ha alla 4 lösa, men när jag går ensam är det svårare att ha full koll på Skorpan (dom andra sticker inte).


Jag fick korta av min tänkta runda för alla hundarna hässjade så häftigt i värmen.


När jag kom till klubben flåsade Skorpan och Triss fortfarande lite väl mycket, så jag band upp dom i skuggan under ett träd utanför bilen, med varsin blöt handduk på ryggen.


Men när jag en halvtimme senare tittade till dom, så flåsade Skorpan värre än någonsin, så jag förstod att det var bråttom att åka hem så jag fick kyla ner henne.


Jag stannade till i 30 sekunder och postade ett brev och såg då att det började krisa till sig riktigt för Skopan, hon hade kräkts och bajsat på sig, hon var helt blå i munnen och ögonen var fulla av skräck och dödsångest, hur hon lät när hon försökte få luft var hemstkt (jag gråter nu så tårarna trillar när jag skriver detta).


Jag körde milen hem som en galning, 150 på 80-väg och 110 genom byns 50. Tur att det nästan inte var nån trafik. Ringde till Berra (han låg ju och var dålig) att han fick ha vattenslangen i beredskap när jag kom.


Skorpan var i det närmaste medvetslös när jag bar henne från bilen till badbaljan på altanen och började spola henne med kallvatten.


Fy fasen det var SÅ nära att jag mist henne.


Hon darrade i hela kroppen, sen  jag kylt ner henne, och hade kramper i bakbenen, men piggnade till så hon själv gick i baljan då och då för att lägga sig i vattnet igen.


Nu mår hon bra och hon har ätit upp sin mat under natten.


 

Älskade Skorpan. (bilden tagen vid ett annat tillfälle)


 
ANNONS
 
Raija

Raija

18 juli 2014 08:06

Men så otäckt och fort kan det tydligen gå. Vilken tur att du lyckades kyla ner henne och att hon klarade sig. Förstår att det måste ha varit en riktig hjärtklappare.

http://www.nitida.se

Kicki Fredlund

18 juli 2014 08:54

Fy fasen, det där vill jag aldrig uppleva igen.

 
Ingen bild

Catarina Larsson

18 juli 2014 08:11

Skönt att allt gick bra, jag kan tänka mig skräcken kram Catarina

Kicki Fredlund

18 juli 2014 08:50

Ja, det var en fruktansvärd känsla.

 
Ingen bild

Birgitta

18 juli 2014 08:24

Så hemskt, tur att det gick bra, ta nu hand om er och njut av att du får ha henne <3 hos dig ett tag till. Jag brukar säga att varje dag med våra fyrfotingar är som den dyrbaraste gåvan, kram

Kicki Fredlund

18 juli 2014 08:49

Ja fy fasen, det kändes som om jag redan mist henne medan jag körde hem. Hon är ändå favoriten av de små och jag vill ha henne kvar länge än.

 
Ingen bild

Lisbeth

18 juli 2014 08:50

Skönt att det gick bra med Skorpan. Undrar om det var nått speciellt igår. För när vi gått en lugn promenad vid 10 på fm var Svea väldigt berörd och flåsig. Det tog lång tid innan andningen blev normal. Dessutom gick direkt ner i källaren och la sig och det gör hon aldrig.

Kicki Fredlund

18 juli 2014 08:53

Det var en otroligt tryckande värme igår och närmare 30 grader, normalt går jag inte med hundarna över huvudtaget när det är så varmt.

 
sofie

sofie

18 juli 2014 09:00

Usch så otäckt!!!! Vilken tur att det blev ett lyckligt slut på er otäcka upplevelse... Storkram Kicki å alla världens pussar till Skorpan <3 <3 <3

http://www.regasos.se

Kicki Fredlund

18 juli 2014 09:03

Det där var något jag aldrig vill uppleva igen.

 
Ingen bild

Maria

18 juli 2014 09:27

Vilken fruktansvärt hemsk upplevelse.. Skönt att det gick bra med henne, ja det var varmt igår, mina långnosar tyckte också att det var för varmt att vistas utomhus.. Stor kram till Skorpan från oss <3

Kicki Fredlund

18 juli 2014 10:51

Ja, det var hemskt. Idag är Skorpan sitt vanliga jag igen.

 
BatongAmanda

BatongAmanda

18 juli 2014 10:09

Skönt det gick bra! Även vi måste ha haft det konstigt varmt för Tjejen var flera gånger nere i sjön och svalka sej igår fast det inte syntes så mycket på termometern! Vindarna kändes ovanligt varma och inte uppfriskande! Jag har här tur med närheten till det svala vattnet jämfört med förra stället vi bodde på utanför Skinnsberg!!! Kram ;D

http://batongamanda2014.blogspot.se

Kicki Fredlund

18 juli 2014 10:50

Idag fläktar det på ett helt annat vis än igår.
Du har det perfekt med sjö i tomtgränsen. Kram

 
Cici

Cici

18 juli 2014 10:24

Vilken skräckupplevelse! Jag har aldrig hört talas om någon liknande. Är kortnosiga hundar känsligare än andra för värme? När det är så här varmt brukar jag lägga ett par petflaskor med fruset vatten i, på sidorna under hundarnas filtar. Det håller sig faktiskt kallt väldigt länge och dessutom finns det tillgång till riktigt kallt vatten när isen i flaskorna så småningom börjar att smälta.

Tur att det slutade väl i alla fall. Kram.

http://cicilina.blogspot.se

Kicki Fredlund

18 juli 2014 10:48

Ja, kortnosarna är extremt känsliga för värme, just för att dom har så kort nos. Dessutom ofta trånga andningsvägar i svalget.
Tack för tipset om petflaskorna.
Jag brukar frysa och ta med på hundutställning i kylväska, där jag även har deras blöta kyltäcken, som hålls kalla av frysklampar.

 
Menageriet

Menageriet

18 juli 2014 11:56

Guud så hemskt! jag får tårar i ögonen när jag läser detta, för jag vet hur det känns. Höll på att mista en av mina Tibbar när jag tappade en stor bit rå lever på golvet och han skyndade sig att ta den och den fastnade i halsen. Jag försökte att skaka honom upp och ner, körde ner fingret i halsen, men inget hjälpte. Till slut blev han alldeles slapp och som tur var lyckades jag med fingret få tag på biten i halsen, även om den var halkig. En riktig chock!
En annan gång skulle jag ge hästarna mat i stallet på morgonen och ponnyn, som var 25 år, fick ett epilepsianfall och blev alldeles stel som en trähäst och lutade sig mot väggen och hade ryckningar. Också en chockartad upplevelse, för jag trodde hon skulle dö! Så jag förstår Din känsla. Vet förklarade att det berodde på åldern.
Tur att det gick vägen och att Du visste vad som skall göras. En eloge till Dig och många kramar och nospussar! ♥

http://www.menageriet.se

Kicki Fredlund

18 juli 2014 17:37

Jag vet några som mist sina hundar genom kvävning, bl.a en boxer som satte en tennisboll i halsen.
Vi hade en häst en gång som satte en gräsboll i halsen. Den gången tog jag vattenslangen och körde in i halsen och spolade tills höbollen löstes upp. Jag hade ju kunnat ta livet av hästen för han kunde ju fått ner vattnet i lungorna, men man gör ju vad som helst när det krisar.
Den maktlösa känslan är enorm. Kram

 
Ingen bild

christine

18 juli 2014 15:10

Å hu stackars er!

Kicki Fredlund

18 juli 2014 17:30

Ja, det var hemskt, men nu är det historia, bara hoppas att det aldrig händer igen.

 
MiaMiaMia

MiaMiaMia

18 juli 2014 15:22

Att akutbehandla en hund vid värmeslag

Inte bara i bil under sommaren kan hunden drabbas av värmeslag. Risken är lika stor – om inte större när du aktiverar din hund i värmen genom att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar, mm. (detta inlägg är skrivet av Seth Sjöblom).

Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig på backen för att buken skall kylas ner genom kylan från marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.

Om du nu missar detta med överhettning av hunden, hur ser du det? Den kanske redan har fallit ihop framför dig?
- Det är ett livshotande tillstånd!

Symptom:
1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet och tungan är utsträckt maximalt med häftig andning. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att få ner kroppstemperaturen. Ett mycket allvarligt tillstånd.

2. Hunden kan lägga sig ner på marken för att försöka att kyla ner kroppen genom att pressa mage och buk mot den svala ytan.

Vad gör jag då?
◾Håll hunden stilla och blöt ner hunden i ljumsken med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, blöt om och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig.
◾Lyft på läppen på hunden och tryck med fingret mot tandköttet och när tandköttets färg ändrar sig efter att du har släppt taget efter ett par-tre sekunders tryck, tillbaks till mer blodgenomströmmat till det normala tillståndet du känner igen hos din hund, så är det bra. Om den blekare färgen består efter ditt tryck mer än ca tre sekunder så är hunden förmodligen uttorkad.
◾Ta hem hunden, ta temp, som du alltid skall ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
◾Ge vätskeersättning till hunden och håll noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker.

Vätskebalans till hund:
•En liter ljummet vatten, 2 msk druvsocker/honung, 1 tsk salt, 2 krm
bikarbonat/bakpulver (Källa Smådjurskliniken)
•Något att smaksätta vattnet med som tilltalar hunden?
Koka gärna vattnet och låt det svalna av om du är osäker på om det är
fritt från bakterier…

Sen skaffar du en spruta som du fyller, håll i huvudet på hunden kläm
sakta in vätskeersättningen i munnen bak i mungipan så att du ser att
den hinner att svälja det. Ge en dos var tionde minut tills hunden verkar ha hämtat sig.

Idag fick jag ett telefonsamtal från en hundägare som riskerat att mista sin hund, men snabbt agerat efter just dessa råd som hon fått av mig tidigare. Det är tyvärr inte helt ovanligt att hundar avlider av överaktivitet i värmen, då ägaren inte vet hur man bör göra akut för att häva överhettningstillståndet hos en hund.

Var försiktig med din hund i värmen!

http://miamiamia.bloggplatsen.se

Kicki Fredlund

18 juli 2014 17:29

Tack för tipsen! Det kanske finns andra som har nytta av att läsa detta.

 
Pia

Pia

18 juli 2014 21:40

Fy, så förfärligt!!!
Jag tar lärdom och ska vara uppmärksam. Borderterriers är också känsliga för värme. Bra info om hur man ska göra om hunden blivit övervarm.
Vi ska kanske inte låta Alvin o Maya leka mitt på en smällvarm dag.

http://pimli.se/blogg

Kicki Fredlund

19 juli 2014 17:52

Värmen ska ju fortsätta nu, men vi får väl ta det mot kvällningen när det blivit lite svalare.

 
Ingen bild

Yvonne

20 juli 2014 21:59

Usch... så otäckt!

Kicki Fredlund

21 juli 2014 13:54

Ja, fy fasen, det var hemskt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki Fredlund - Söndag 15 dec 17:57

Igår ringde Peter på kvällen, han var hos goda vänner utanför Falun och undrade om han kunde komma hit och sova efter.   Självklart kunde han det, så jag var upp till gästrummet och bäddade åt honom innan jag gick och la mig.     Så i mors...

Av Kicki Fredlund - Lördag 14 dec 14:31

Nästan klar med bakningen av kakor i alla fall.     Jag har en, minst 30 år gammal veckotidning, som jag lika länge bakat mina julfavoriter ifrån.     Det blev dessa två på förmiddagen.   Ska väl baka bullar också nån dag.   Me...

Av Kicki Fredlund - Fredag 13 dec 15:38

För att slippa städa, så började jag i stället att baka kakor i morse.     Det blev några sorter, men det ska nog till ett par sorter till. Bl.a. nötchokladrutor gjorda i långpanna, men jag hade inte nog med nötter hemma.   Alla chokladkak...

Av Kicki Fredlund - Torsdag 12 dec 17:51

Åh så himla trist detta väder är. Förutom att det är 2 plusgrader, så har det varit så mulet och grått idag att man knappt sett nånting framför sig.   Jag hade packat en kartong med prylar som vi lämnade till Erikshjälpen, samt några årgångar med...

Av Kicki Fredlund - Tisdag 10 dec 18:40

Vilket underligt väder der varit senaste tiden. I går morse regnade det, för att sen övergå till ymnigt snöfall. Det kom ca en dm.   I dag var det plötsligt 8 minusgrader. Det innebär ju i alla fall att snön ligger kvar. Dessutom var det soligt. ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

365 foton 2016

365 foton 2015

 

365 foton 2016

 

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ travarenskennel med Blogkeen
Följ travarenskennel med Bloglovin'

365 foton 2014

 

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se